Årets Trädgårdsbok 2012

Efter omröstning på Nordiska trädgårdsmässan gick utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2012 till André Strömqvist, författare till Odlarens handbok, utgiven på bokförlaget Norstedts & Allt om trädgård.

Vinnaren av Årets Trädgårdsbok är framröstad av trädgårdsintresserade mässbesökare på Bok & Bibliotek i Göteborg och Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Mässdeltagare har röstat på tio olika titlar nominerade av Stockholms Gartnersällskaps fackmannajury.
André Strömqvist, kunde tyvärr inte vara på plats att ta emot utmärkelsen, men det blev en bild trots allt med Viveka Ljungström, Allt om trädgård och Teresa Hahr från Norstedts. Fotograf: Erik Pöppel

Juryns motivering lyder:

”I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund har han skapat denna inspirerande, lättlästa och kunskapsmättade bok. Rubriker som kompost och gödsel, jord, platsen, föröka, plantera, köksträdgården, beskära, problem, året runt och redskap lär oss att odlingsåret inte har någon början eller slut.  Som André Strömqvist själv säger: ”Trädgårdsåret fungerar som en ringlinje där du som odlare kan hoppa på när du vill.” Informativa faktarutor i färg och hänförande bilder gör denna bok till glädjande läsning som inspirerar oss alla att odla.”

Gartnersällskapets hedersomnämnande:

Holger Blom – dynamisk stadsträdgårdsmästare i Stockholm
Författare: Brita Åsbrink, Carlsson Förlag

Stockholms Gartnersällskap har beslutat att i samband med utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2012 genom ett hedersomnämnande särskilt uppmärksamma boken Holger Blom – dynamisk stadsträdgårdsmästare i Stockholm.

Författaren Brita Åsbrink berättar inspirerande och tankeväckande om en Stockholmsprofil med exceptionell förmåga att leda utvecklingen av en grön huvudstad. Hon låter Holger Bloms röst tala om stadsutveckling, parkskötsel och kulturliv som speglas mot dåtidens politik och byråkrati.

Boken ger kunskap om Stockholms närhistoria och samtidigt underhålls läsaren av anekdoter och återblickar som förmedlar Holger Bloms särpräglade personlighet och dynamiska karaktär – liksom hans framsynta gröna vision som har satt djupa avtryck in i vår egen tid.

Detta är en ovanlig trädgårdsbok, som inte går att lägga ifrån sig utan funderingar över vår egen tids möjlighet att även i framtiden vidareutveckla ett grönt Stockholm för alla.

Nomineringar 2012

Peter Korns trädgård
Författare: Peter Korn, Peter Korn

Omdöme:
Denna bok visar ett helt nytt sätt att odla växter. Peter Korn uppsöker vildarternas ursprungsplatser och lär sig deras levnadsvillkor. Hemma igen kopierar han betingelserna så långt det är möjligt, sår insamlade fröer och låter tiden ha sin gång. Och då gror sorter som man trott varit omöjliga för våra förhållanden. I sin bok tar han läsaren med på resor till avlägsna trakter och visar hur det ska se ut. Den här boken vänder sig till alla som någon gång har misslyckats med en växt (m.a.o. alla). Gör som Peter Korn: tänk som en växt och du kommer att lyckas!

Gatsmart odling
Författare: Ulrika Flodin Furås, Natur & Kultur

Omdöme:
En bok som uppmärksammar trenden att odla grönsaker, frukt, bär och örter på väntade och oväntade platser i städerna. Med smittande entusiasm uppmanar författaren oss att upptäcka och bli inspirerade av odlingen i vår närhet. Boken innehåller spännande exempel från Sverige och andra länder som visar vilka former stadsodlingen kan ta. Läsaren får känslan att det egentligen är väldigt enkelt att starta en egen odling på bakgården, i balkonglådan, utmed husfasaden eller på fönsterbrädan.

Här ges konkreta tips, både om vad som kan odlas och om vilka metoder man kan ta till, när t ex ytan är liten eller man är bortrest över sommaren men ändå vill kunna skörda något själv.  Boken förmedlar inte bara odlingsglädje, utan framhåller den gatsmarta odlingen som en viktig del i visionen om den hållbara staden.

I trädgårdsmästarens spår
Författare: Elisabeth Svalin Gunnarsson, Natur & Kultur

Omdöme:
Inspirerande läsning för den historiskt vetgirige odlaren, om den viktorianska odlingsperioden i Sverige. En bok som kan bidra till att återupprätta trädgårdens och odlandets status!

Genom en lustfylld och engelskinspirerad personligt skriven tillbakablick i historien guidar författarinnan oss från 1800-talets slut till tiden för första världskriget och ger oss en vacker och välskriven bok fylld med trädgårdskunskap. Vilka odlingsmetoder användes framgångsrikt? Här finns fullt av tips och idéer även för 2010-talet; fiffiga hjälpmedel, bortglömda knep, kurer och tricks för att få växterna att bli frodiga och friska på balkong, terrass och i trädgård. Vi får samtidigt reda på hur samhällets utveckling påverkat växtmaterial, gödsel och andra produktionsfaktorer för odlandet; en passionerad kulturväxthistorik med dåtidens och nutidens nyheter och trender i trädgården. Fotografier och illustrationer är väl valda och speglar olika områden och epoker. En bok som tål att läsas om och om igen.

Humlor i Sverige
Författare: Bo Mossberg, Björn Cederberg; Bonnier Fakta

Omdöme:
En berikande och intresseväckande bok för alla odlingsintresserade, med eller utan trädgård. Humlor är tillsammans med andra pollinatörer odlarens bästa vänner. När nu bina har problem med sjukdomar blir humlornas funktion än viktigare.  Man kan svårligen tänka sig en bok som bättre förmedlar den kunskap som finns inom området på ett så tilltalande och pedagogiskt sätt. Inom sitt område är detta en bok som kommer att stå sig mycket länge.

Chelsea Flower Show och berömda engelska trädgårdar
Författare: Agneta Ullenius, Norstedts

Omdöme:
Följ med till England och en trädgårdsupplevelse du sent ska glömma. Chelsea Flower Show är världens mest berömda trädgårdsutställning, där inte bara blommor och idéträdgårdar fröjdar ögat; här får man också ta del av stämningen som råder och man bjuds på skämtsamt och pikant skvaller om både kungligheter och kändisar.

Boken innehåller också restips och reportage om andra engelska trädgårdar och om legendariska trädgårdspersonligheter.

Det är roligt och spännande att besöka Chelsea Flower Show, men den här boken är ett utmärkt surrogat för alla som ännu inte fått möjlighet att resa dit – och en angenäm resumé för dem som varit där!

Odlarens handbok
Författare: André Strömqvist, Norstedts

Omdöme:
I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande.

Med dessa notiser som grund har han skapat denna inspirerande, lättlästa och kunskapsmättade bok.

Rubriker som kompost och gödsel, jord, platsen, föröka, plantera, köksträdgården, beskära, problem, året runt och redskap lär oss att odlingsåret inte har någon början eller slut. Som han själv säger: ”Trädgårdsåret fungerar som en ringlinje där du som odlare kan hoppa på när du vill.”

Informativa faktarutor i färg och hänförande bilder gör denna bok till glädjande läsning som inspirerar oss alla att odla.

Stora tulpanboken
Författare: Susanna Rosén, Norstedts

Omdöme:
En vackert illustrerad bok om vår mest kända lökväxt. Tulpanen har sitt ursprung i Centralasien. Mer än 6000 sorter har odlats fram, främst i Holland. Idag går det att få tag på ca 2600 olika tulpaner.

Susanna Rosén beskriver med inlevelse och vackra foton tulpanens långa historia och hur man odlar och sköter tulpaner. Hon skriver med rätta att ”få växter bjuder på ett sådant färgskådespel.”

Mer än 200 sorter är inspirerande och detaljerat beskrivna i text och bild. Det är synd att man inte kan uppleva dofterna också när man njuter av läsningen och hänförs av de vackra bilderna!

Samtal i trädgården
Författare: Karin Berglund, Norstedts

Omdöme:
Vad är det mest intressanta i en trädgård? För Karin Berglund är svaret givet: människan! I den här boken tar hon oss med till ett trettiotal mycket olika trädgårdar i södra och mellersta Sverige och samtalar med deras skapare, en del av dem kända just för sitt trädgårdskunnande, men flertalet för helt andra färdigheter. Med ödmjuk inlevelse och vetgirighet tar hon reda på historien och människan bakom var och en av trädgårdarna, som hon beskriver på sitt eget personliga sätt i fängslande text och stilsäkra fotografier.

Liksom människorna själva är trädgårdar förgängliga och förändras snabbt av tidens tand. Vilken lycka att alla dessa tankar om trädgård nu finns på pränt och är så smakfullt skildrade i sitt rätta sammanhang!

Ulla Hasselmarks fröbok
Författare: Ulla Hasselmark, Norstedts

Omdöme:
Att författaren verkligen älskar att hålla på med fröer och sådd framkommer med all tydlighet. Hon skriver på ett entusiastiskt och lockande sätt och hennes språk är levande och lättillgängligt.

Ulla Hasselmarks kunskap om fröer och sådd är stor. På ett pedagogiskt och lekfullt sätt delar hon med sig av sitt vetande och sina knep och knåp för att lyckas med frösådderna. Både den nya, ovana odlaren och den som redan är inbiten uppdragare av egna plantor får här mängder av tips och nyttig insikt i fröernas och de små plantornas fantastiska värld. Författarens egna bilder i den fint formgivna boken förstärker det positiva intrycket.

Växtriket: att skapa en trädgård
Författare: Lars Ring, Jan Rundgren, Bonnier Fakta

Omdöme:
Kolonistens dröm! Vi är många som vill skapa på samma överdådiga sätt som kolonisterna Lars och Jan. Med hjälp av fotografen Roland Persson tar de oss med på en resa i växtvärlden på koloniområdet Söderbrunn, lott B 86. Författarna låter sig inspireras av trädgårdspersonligheter som Vita Sackville-West, Piet Oudolf och Karl Foerster och låter oss följa byggandet av en kolonistuga à la Emanuel Swedenborg.

En fantasifull blandning av drömmar och realistisk verklighet, från planeringsstadiet hemma i soffan via sådd och plantering till skörd. Vi gör en resa som inte många av oss kan upprepa i verkligheten, men visst kan vi alla få drömma!