Årets Trädgårdsbok 2004

Till Årets trädgårdsbok 2004 har mässbesökarna på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö valt ’Cityodling’ skriven av Lena Israelsson, utgiven av Albert Bonniers Förlag.

Drygt 900 mässdeltagare har röstat bland de tio olika böcker som Stockholms Gartnersällskap har nominerat ur förlagens urval av 2004 års trädgårdsböcker.

Stockholms Gartnersällskap ber att få gratulera vinnarna samt de fem röstande mässdeltagare som vunnit i utlottningen av bokpaket samt ett års specialmedlemskap i Stockholms Gartnersällskap. Vinnande förlag får diplom, författare erhåller diplom samt ett års specialmedlemskap i Stockholms Gartnersällskap:

Vi vill passa på att tacka förlagen och alla mässbesökare som deltagit i framröstningen av ”Årets trädgårdsbok 2004”.

Nomineringen av Årets trädgårdsbok 2004

Styrelsen tillskrev 15 förlag och bad dem välja 1-5 titlar ur sin utgivning av trädgårdsböcker 2004. Vi fick 25 titlar och bland dem nominerade vi 10 stycken till Årets trädgårdsbok 2004.

Nomineringskommittén bestod 2004 av Stockholms Gartnersällskaps ordförande trädgårdstekniker Carita Wallman Larsson Gartnerfondens ordförande landskapsarkitekt Jörgen Orback landskapsarkitekterna Lotta Sobéus, Kerstin Fogelberg och Jana Zupanc, marknadsekonom Mats Karlströmer, akademiörtagårdsträdgårdsmästare Lena Hansson, hortonomerna Solveig Sidblad och Katrin Selander, fil kand Margareta Nordell och civ ing Göran Eriksson.

Nominerade till Årets trädgårdsbok 2004 samt Hedersomnämnande utom tävlan

Följande tio böcker har nominerats av Stockholms Gartnersällskap till Årets Trädgårdsbok 2004. En bok har erhållit hedersomnämnande utom tävlan.

De tio nominerade till Årets trädgårdsbok 2004.

Motivtexter

Amatörerna – tolv trädgårdsälskare.
Författare: Randi Mossige-Norheim.
Foto: Charlotte Gawell.
Wahlström & Widstrand.

Målgrupp, trädgårdsälskaren som redan kan en del. Allmänt intryck: en utpräglad lustbok. Rikligt med vackra foton som ett beskrivande komplement till texten. En kombinerad växt- och bildförteckning med vetenskapliga namn är ett extra plus. I boken berättar tolv trädgårdsälskare, ”amatörer” och intresserade växtsamlare om sina trädgårdsupplevelser. En skönlitterär trädgårdsbok.

Cityodling.
Författare: Lena Israelsson .
Foto: Lena Israelsson .
Albert Bonniers Förlag.

Målgrupp, en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Allmänt intryck, en välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. En utmärkt introduktion för den jäktade storstadsbor som behöver stoppa fingrarna i jord och få möjlighet till lite trädgårdsarbete, som ju enligt aktuell forskning både förebygger och botar stressrelaterade sjukdomar. Författaren delar med sig av sina gedigna odlingserfarenheter och ger såväl grundkunskaper till nybörjaren som många tips och idéer till de mer erfarna. Hon tipsar bl a om arter som lockar fjärilar och bin och växter som är lätta respektive svåra att odla.

Koloniträdgården.
Författare: Kenneth Nilsson och Ingrid Nordwall.
Foto: Kenneth Nilsson och Ingrid Nordwall.
Forum

Målgrupp, Kolonister och övriga med liten odlingsyta. Allmänt intryck; användbar i hela vårt avlånga land tack vare bra växtlistor. Praktiska odlarknep från gamla och nya trädgårdsägare. Lättläst, lustbetonat vackert bildmaterial, beskrivande bildtexter saknas delvis. God tryckkvalitet och överskådlig layout.  En kult- och kulturhistorisk bok med lång livslängd.

Körsbärsgården.
Författare: Marita Jonsson.
Foto: Marita Jonsson.
Forum.

Målgrupp, mat- och kulturintresserade trädgårdsmänniskor. Allmänt intryck: en personlig skildring av en älskad plats på jorden. Inspirerande och lockande i text och bild. En mycket vacker bok om vedermödor och glädjeämnen i arbetet med att restaurera och utveckla en gammal trädgård på Gotland. Trädgårdsskildringen varvas med läckra recept från trädgårdscaféet.

Ljussätt din trädgård.
Författare: Kerstin Engstrand.
Foto: Kerstin Engstrand.
Forum.

Målgrupp, trädgårdsintresserade som vill ge sin trädgård en ny dimension. Allmänt intryck: En både inspirerande och faktaspäckad bok om ett ämne som inte har belysts tidigare. Författaren beskriver ljuskällors kvaliteter bra och tydligt. Boken ger kunskap och tips inför arbetet att ljussätta trädgården. Här finns många exempel på hur man skapar rum och stämning med hjälp av ljus, men även viktiga råd om säker och funktionell belysning.

Magnolia.
Författare: John Lennart Söderberg och Anne-Marie Åsheden.
Foto: John Lennart Söderberg och Anne-Marie Åsheden.
Albert Bonniers Förlag.

Målgrupp, alla som fascineras av magnolia och är nyfikna på släktet Magnolia. Allmänt intryck: en vacker, inspirerande och informativ bok om ’aristokraten bland de blommande träden’, magnoliasläktet. Vacker layout, relevanta bilder och elegant tryck. Tydligt upplägg med historik, botanik, odling, härdighet och magnolia-människor från Sydsverige till Mälardalen. En mycket användbar art lista samt en art-hybrid presentation finns, alla med skamlöst sensuella bilder. Den första svenska boken i ämnet. En bok med lång livslängd – kanske en klassiker.

Rododendron – arter, hybrider, samplanteringsväxter och skötselråd.
Författare: Niels Skjøldberg.
Översättning från danskan: Doe Mena-Berlin.
Natur och Kultur/Fakta etc.

Målgrupp, trädgårdsodlaren som vill veta mer. Allmänt intryck: inspirerande, saklig, praktiskt bok med bra tryck. Lättläst och personlig text, klart uppställd i ”katalogdelarna”. Fina bilder, ibland dock inte knivskarpa, men bra tryck. Boken ger råd om inköp, placering, plantering, skötsel, sjukdomar mm. Den innehåller ett omfattande avsnitt med beskrivningar och bilder av fler än 300 arter och sorter av rododendron och 150 sällskapsväxter (andra surjordsväxter) Inte helt anpassad till svenska förhållanden. En bok med lång livslängd.

Sensuella Orkidéer.
Författare:  Petter Göttfelt och Anders Wigh.
Foto: Lucia Röeds.
ICA bokförlag.

Målgrupp, orkidéälskare. Författarna har mer än 40års erfarenhet av orkidéer. Orkidéfamiljen är en av de största i världen med upp till 35 000 arter. Nya arter hittas ständigt i naturen och idag finns också många framodlade hybrider. Äntligen en välskriven faktabok som är både lättläst och strukturerad!

Skydda din trädgård.
Författare:  Maj-Lis Pettersson.
Foto: Tomas Lagerström.
Ordalaget.

Målgrupp, alla trädgårdsintresserade (med problem!). Allmänt intryck: en mycket bra, praktiskt användbar uppslagsbok om skadedjur och sjukdomar i trädgården. Mycket informativa färgfoton illustrerar texten. En bra hjälpreda som fyller ett behov hos många trädgårdsodlare!  Den är lättläst och begriplig även för den som saknar fackkunskaper. På drygt hundra sidor får författaren, hortonomen Maj-Lis Pettersson med det mest väsentliga om vanliga skadegörare på våra trädgårdsväxter och förslag på bra förebyggande åtgärder. Författaren är en av landets främsta växtskyddsexperter på trädgårdsväxter.

Växthus – drömmar av glas.
Författare: Tina Hellberg och Malin Löfstrand.
Foto: Stellan Herner.
Prisma.

Målgrupp, för den kultur- och odlingsintresserade. Allmänt intryck: en vacker bok som lockar in i orangeriernas och växthusens värld. Tina Hellberg låter oss få följa med på en spännande resa till såväl storslagna orangerier från forna tider som till undanskymda, underbara små växthus i full verksamhet. Språket är fint, litterärt, och mycket informativt. Texten kompletteras utmärkt av Stellan Herners konstnärliga bilder, vilka sammantaget gör boken till en inspirerande lustfylld njutning.

Hedersomnämnande, utom tävlan:

Trädgårdskonstens historia 3000 år.
Författare: Penelope Hobhouse.
Översättning och bearbetning: Doe Mena-Berlin.
Natur och Kultur/Fakta etc.

Målgrupp, historiskt intresserade trädgårdsfantaster. En utomordentligt välgjord och ambitiös sammanfattning av trädgårdskonstens historia ur ett europeiskt perspektiv. Ett välkommet praktverk där författaren sätter in mode strömningarna inom trädgårdskonsten i ett historiskt sammanhang. Rikt illustrerad med utsökt bildmaterial. Ett trädgårdshistoriskt uppslagsverk som tidigare saknas.