Årets Trädgårdsbok 2006

Till Årets Trädgårdsbok 2006 har mässbesökarna valt ’Tre mästare Tre trädgårdar’ skriven av Lotte Möller och utgiven av Natur och Kultur.

Cirka 700 mässdeltagare har röstat bland de tolv olika böcker som Stockholms Gartnersällskap har nominerat ur Förlagens urval av 2006 års trädgårdsböcker. Samtliga böcker fick röster och flest röster fick ’Tre mästare Tre trädgårdar’ som därmed vunnit titeln ’Årets trädgårdsbok 2006’.

Stockholms Gartnersällskap ber att få gratulera Lotte Möller och Natur och Kultur och de tre röstande mässdeltagare som vunnit bokpaket och ett års specialmedlemskap i Stockholms Gartnersällskap.

Bokpaket och specialmedlemskap i Stockholms Gartnersällskap har vunnits av:

     

    • Lena Mårtensson, Vaxholm
    • Kerstin Malmborg, Sollentuna
    • Anne Harbom, Uppsala

     

Vi vill passa på att tacka förlagen och alla mässbesökare som deltagit i framröstningen av ”Årets trädgårdsbok 2006”.

Nomineringen av Årets trädgårdsbok 2006

Styrelsen tillskrev 2006 förlagen och bad dem välja 1-5 titlar ur sin utgivning av årets trädgårdsböcker. Vi fick 27 titlar och bland dem nominerade vi tolv till Årets trädgårdsbok inför Bok och Bibliotek.

Nomineringskommittén bestod 2006 av Stockholms Gartnersällskaps ordförande stadsträdgårdsmästare Kerstin Fogelberg, Gartnerfondens ordförande landskapsarkitekt Jörgen Orback, akademiörtagårdsmästare Lena Hansson, trädgårdstekniker Carita Wallman Larsson, trädgårdsmästare Gunilla Hassellöf Johansson, hortonomerna Linda Cederlund och Katrin Selander, agronomie doktor Åsa Ahrland, fil kand Margareta Nordell, civ ing Göran Eriksson och marknadsekonom Mats Karlströmer.

Nominerade till Årets trädgårdsbok 2006 samt Hedersomnämnande utom tävlan

Följande tolv böcker har nominerats av Stockholms Gartnersällskap till Årets Trädgårdsbok 2006. Två böcker har erhållit hedersomnämnande utom tävlan.

Kål och Krasse Den nya köksträdgården
Författare: Lena Israelsson
Albert Bonniers förlag

Stockholms Gartnersällskaps motivering: Målgrupp: Den aktiva amatörodlaren som vill veta mer om ätbar odlingshistoria.
Att man kan använda grönsaker och rotfrukter på ett lustfyllt sätt blir man påmind om i denna bok av kunniga, tidigare prisbelönta Lena Israelsson. Historik, skisser, planteringsanvisningar råd om växtval och form är kompletterat med vackra bilder tagna av författaren. Besök i ett antal spännande trädgårdar som ger konkreta tips. Ett instruktivt text/bildregister över dekorativa köksväxter gör boken i hög grad ”perenn.” Odla men kom ihåg att njuta är ett av författarens budskap!

Trädgårdsdesign – för en vackrare trädgård
Författare: Ann-Christin och Dan Rosenholm
Foto: Dan Rosenholm
Albert Bonniers Förlag

Stockholm Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla som vill och fantiserar om att få skapa sin egen genomtänkta drömträdgård.
Boken lär oss grunderna på ett pedagogiskt sätt, om hur vi tar till oss det vi redan har och därefter bygger vidare genom att använda olika designknep. Här ges råd om trädgårdsstil, perspektiv, blickfång mm. När väl grunderna är lagda och stommen finns skapas trädgårdens olika rum med en mängd kloka råd och inspirerande bilder. Slutligen tar boken upp de viktiga inredningsråden – att designa med växter utifrån deras behov, form, färg, textur, doft mm med smakfulla och inspirerande texter och vackra bilder.

Trädgårdsåret
Författare: Berit Haggren
Foto: Micke Persson
Grafisk form: Agneta Wendel
Illustrationer: Eva Lindén
ICA bokförlag

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla amatörodlare och trädgårdsägare som vill ha hjälp på vägen.
En praktisk och tydlig handbok i trädgårdsskötsel, förpackad i en vackert formgiven bok. Årstid för årstid beskrivs trädgårdens alla sysslor, varvat med vackra bilder som ska locka och inspirera. Arbetsbeskrivningarna är pedagogiska och lättlästa och arbetsmomenten följs upp i varje årstidskapitel. Ett guldkorn för nybörjaren, men här finns något även för den mer erfarne odlaren.

Sommarblommor
Författare: Lena Månsson
Foto: Bertil K Johansson
ICA bokförlag

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla som vill utnyttja sommarblommornas möjligheter till färgprakt i små eller stora odlingar.
En inspirerande och faktafylld bok med utmärkt bildmaterial som lockar till att med sommarblommor årligen förändra sin trädgårdsmiljö med nya färger och former.
Bokens inspirations- och rådgivningsdel presenterar olika typer av planteringar med hänsyn till höjder och funktion. Här ges också förslag på växtval och teknik när man skall komponera rabatten. Handfasta råd lämnas även för plantering i kruka.
En utmärkt katalogdel med utförliga växtbeskrivningar samt register och lathund gör det lätt att hitta lämpliga växter utifrån växtsätt, färg, form och inte minst doft.
Boken är en omarbetad och utökad upplaga den utgåva som utkom för tio år sedan.

Prydnadsgräs
Författare: Susanna Widlundh
Foto: Bertil K Johansson
ICA bokförlag

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla som är intresserade av gräs i trädgård.
En lättsam och grundläggande introduktion till att använda och odla gräs, halvgräs och tågväxter i den trädgården. Ämnet är dåligt representerat i trädgårdslitteraturen och boken fyller luckan på ett utmärkt sätt. Boken är överskådlig och lättläst, med ett begränsat urval av arter och sorter. Här ges bra, praktiska odlingsråd. De vackra illustrativa fotografierna inspirerar läsaren att använda mer gräs i planteringarna.

Färgsätt din trädgård
Författare: Kerstin Engstrand
Foto: författaren
FORUM bokförlag

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla som söker inspiration för att anlägga stämningsfullt färgsatta rabatter.
En bok som på ett enkelt sätt uppmanar oss att våga sätta färg på rabatten och som med inspirerande bilder ger förslag på växtkombinationer med odlingsvärda blommor. Läsaren lockas till experiment i den egna trädgården.
Boken beskriver hur färger kan förstärka eller förta varandra beroende på deras placering i färgcirkeln. Författaren lyfter fram omgivningens betydelse som fond och grundläggande råd för en lyckad komposition. Med över 170 olika förslag på växtkombinationer, alla pedagogiskt presenterade efter färg och säsong inspireras läsaren. Boken avslutas med ett överskådligt växtregister.

Tre mästare Tre trädgårdar
Författare: Lotte Möller
Foto: Charlotte Gawell
Natur och Kultur

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv.
En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar Martinsson och Sven-Ingvar Andersson. Boken ger tillbakablickar på anläggningar i stor skala men även konkreta råd för den egna lilla trädgården. Författaren guidar oss i mästarnas liv, ger oss personliga anekdoter men också arbetsritningar från anläggningar de skapat. Vi ”tittar” in hos dessa, inte bara i vårt land välkända landskapsarkitekter och får möta dem i deras egna trädgårdar. Mötet förstärks genom författarens personliga sätt att berätta. Vackra foton i färg och svartvitt, tagna av Charlotte Garwell, kompletterar på ett utmärkt sätt texten. Ett praktverk, men också en praktisk lustbok som kommer att kunna inspirera många för en lång tid framöver.

Norrvikens själ
Författare: Olika författare; Ingrid Björkman red,
Norrvikens Trädgårdssällskap

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdskultur och våra betydande trädgårdsanläggningar i allmänhet och av Norrvikens Trädgårdar i synnerhet.
En innehållsrik antologi om en av Sveriges mest kända trädgårdar, och en utmärkt guidebok inför ett besök i anläggningen. Författarna berättar om en unik person, Rudolf Abelin, som skapat en för svenska förhållanden unik trädgård. Boken beskriver i ord och bild hur trädgården växte fram och hur den fortsätter att utvecklas. Den är också en delvis kärleksfull beskrivning av de vedermödor som drabbat brukarna/ägarna genom åren. Boken är skriven inför trädgårdens 100års-jubileum och sammanfattar utmärkt det Abelinska arvet och trädgårdens värde värt att slå vakt om inför eventuella förändringar.

Trädgårdsdesign för alla – från idé till verklighet
Författare: Kerstin Engstrand
Foto: författaren
Prisma

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som vill ge sin trädgård nya dimensioner.
En lockande och inspirerande bok med mängder av smarta idéer och lösningar när man vill skapa nytt eller förändra i sin trädgård. Författaren ger råd om vad man bör tänka på innan man börjar gräva. Därefter har flera professionella trädgårdsdesigners bidragit med idé-trädgårdar som i boken är rikt presenterade med vackra foton, illustrationer och spännande texter.

Plantskolans bästa val
Författare: Gunborg Mattsson
Foto: Anna Skoog
Prisma

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som vill ha nya idéer och göra lite extra med olika inredningsdetaljer och trädgårdsjuveler.
En överskådlig bok om trädgårdsinredning med många bra idéer om hur man kan inreda sin trädgård efter årstider, med olika tillbehör och annorlunda växter. Bokens sakliga kunskaper och fina bilder till färg och innehåll väcker lust att prova själv. Boken visar exempel på sittplatser, belysning, rumsavgränsningar och vatten i trädgården. Växternas stora betydelse betonas, även när de inte blommar. Bladens form och färg har många gånger en större betydelse än själva blomningen. Delen om trädgårdens juveler ger en stor inspiration att prova själv. Komplementet med kombinationsväxter ger många idéer till den egena trädgården.

Naturlig trädgård
Författare: Susanna Rosén
Foto: Författaren
Illustrationer: Karin Janrik
Prisma

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla trädgårdsägare som vill föra in något av den vilda floran i sin trädgård.
Boken beskriver naturen som den bästa inspirationskällan när det gäller att förnya eller anlägga en trädgård. Genom att bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga växtligheten eller observera vilda växter i omgivningarna och eventuellt komplettera med lämpliga odlade växter, kan natur och trädgård förenas på ett fascinerande sätt. Boken behandlar olika naturtyper och skilda växtbetingelser och ger många förslag på växter för varje miljö. Det är en lättläst bok med många vackra bilder som ger lust att prova nya och kanske annorlunda lösningar för den egna trädgården.

Luktärter
Författare: Graham Rice
Översättare: Monica Norberg
Valentin

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla intresserade av luktärter och andra vetgiriga växtintresserade som vill fördjupa sig.
En bok som beskriver luktärter ur alla aspekter, på ett både sakligt och lockande intresseskapande sätt. Luktärternas fascinerande historia följs utav en fördjupning om doft. Bokens huvuddel utgörs av en omfattande genomgång av sorter och arter, sakligt beskrivna. Även vilda arter beskrivs. Gedigen sakkunskap, lättillgängligt språk och utsökta fotoillustrationer präglar boken.

Hedersomnämnande utom tävlan

Den osynliga handen Trädgårdsmästaren i 1700-talets Sverige.
Författare: Åsa Ahrland
Carlssons

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Kultur- och historieintresserade trädgårdsentusiaster – såväl amatörer som professionella.
Intresseväckande tecknas trädgårdsmästarens olika roller och mångsidiga arbetsuppgifter i 1700-talets Sverige. I boken skildras hur ekonomiska villkor, utbildning och arbete successivt formar en yrkesidentitet. Med vetenskaplig noggrannhet redovisas källmaterial och använd litteratur. En omfattande notförteckning samt orts- och personregister underlättar läsningen. Boken är rikt illustrerad med ett intressant bildmaterial och försedd med en engelsk sammanfattning.
Boken är en något reviderad upplaga av författarens doktorsavhandling inom ämnet landskapsarkitektur framlagd år 2005.

Blomster-Lisas bok
Författare: Hilda Ståhl och Majken Sörman-Olsson
Foto: Majken Sörman-Olsson, Odensala-gruppen, Nordiska museet m.fl.
Illustrationer: Stina Sörman
Atremi

Stockholms Gartnersällskaps motivering:
Målgrupp: Alla som är intresserade av (trädgårds-) historia och människoöden.
En liten pärla som synliggör ett trädgårdsliv jämnårigt med förra seklet. Boken handlar om Hilda Ståhl som under många år drev en liten handelsträdgård vid sitt föräldrahem i Kolhammar, Odensala. Blomster-Lisas kortfattade anteckningar om stort och smått förmedlar glädje över livet och den egna trädgårdsodlingen, trots vedermödor och hårt arbete. Hennes berättelse om det lilla livet speglar samhällsutvecklingen i stort, från det tidiga 1900-talets av jordbruk präglade Sverige, genom ungdomsårens arbete som jungfru och torghandel, till det moderna samhällets framväxt med sommargäster och villaägare som kunder i handelsträdgården. Boken är vackert producerad och illustrerad med äldre bildmaterial.