Årets Trädgårdsbok 2008

Till Årets Trädgårdsbok 2008 har mässbesökarna valt ”Trädgårdsliv – Människorna och deras trädgårdar” skriven av Christina Fryle och Inga Wallenquist utgiven av Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Gartnersällskapets nominering, se nedan

Över 1000 mässdeltagare har röstat bland de tio böcker som Stockholms Gartnersällskap har nominerat ur Förlagens urval av 2008 års trädgårdsböcker. Samtliga böcker fick röster och flest röster  fick ’”Trädgårdsliv – Människorna och deras trädgårdar” som därmed vunnit titeln ’Årets trädgårdsbok 2008’.

Stockholms Gatrnersällskaps hedersomnämnanden utom tävlan 2008 går till Rosor för nordiska trädgårdar – Buskrosor, Klätterrosor och Rabattrosor
av Lars-Åke Gustavsson, utgiven av  Natur & Kultur. Gartersällskapets motivering, se nedan.

Stockholms Gartnersällskap ber att få gratulera Christina Fryle och Inga Wallenquist och Lars-Åke Gustavsson

De tre röstande mässdeltagare som vunnit bokpaket är:

  • Marie Kristoffersson, Motala
  • Elisabeth Doherty, Stockholm
  • Annika Bergenheim. Bromma

Vi vill passa på att tacka förlagen och alla mässbesökare som deltagit i framröstningen av ”Årets trädgårdsbok 2008”.

Följande tio böcker har nominerats av Stockholms Gartnersällskap enligt följande motiveringar. Två böcker har erhållit hedersomnämnande utom tävlan.

Brev från min trädgård
Sven-Ingvar Andersson
Bokförlaget Arena

Till alla som njuter av trädgård och kulturhistoria.
I en spännande form, genom personliga och kärleksfulla brev till kända och okända personer, i tid och rum, tar författaren oss med på en lustfylld vandring.
Genom den sju-delade trädgården Marnas följer vi författaren som samtidigt avslöjar sina tankar, förhoppningar och avsikter och hur de olika adressaterna inspirerat och påverkat honom till omsorg om allt levande i sin trädgård. Vi får uppleva utvecklingen, kulmen och upplösningen av ett livsverk.
Med ett vackert, lättsamt språk och poetiska bilder förmedlar författaren kulturhistoria och trädgårdsglädje genom tid och rum. Ett riktigt vitaminpiller, en bok att bli glad, pigg och lyrisk över!
Refugium, trädgård som tillflykt
Ingela Bendt
Albert Bonniers Förlag

Trädgården som tillflykt, livshållning och en del av ett sorgearbete. Vi får möta trädgårdsfilosofen och trädgårdsarkitekten Hans Drost.
Från hans koloniträdgård i Erstalunden knyts hans liv samman och livsträdets årsringar blir transparenta. Barndomens krigsupplevelser i Berlin, skammens Östtyskland och livet i Sverige smälter samman med hans trädgårdsupplevelser. En historia som inte berättats för många gånger, en utblick och inblick i den egna historien, men även världen utanför. Med utsiktplatsen förankrad i ett refugium, en säker plats.


Trädgårdsdesign för 2000-talet

Terence Conran & Diarmuid Gavin
Förlag: Forum

En bok som bör ligga framme för alla trendmedvetna, med design- och trädgårdsintresse. Boken är rikt illustrerad med bilder av hög kvalité. Det är lätt att följa författarnas resonemang och råd om hur man skapar en vacker trädgård med det lilla extra. Innehållet är brett och fantasin får god hjälp av de inspirerande bilderna med stödjande bildtexter.

Växtkomposition – idéer från Enköpings parker

Ann-Christin och Dan Rosenholm
Albert Bonniers Förlag

Till alla trädgårdsintresserade som söker ett verktyg för att förvekliga sina trädgårdsambitioner. Det är en entusiasmerande handbok i växtkomposition med handfasta råd från Enköpings parker. Texten och det vackra bildmaterialet kompletterar varandra vilket bidrar till boken är mycket lättläst och överskådlig. Varje foto och illustration har en geografisk hänvisning vilket möjliggör egna iakttagelser på plats. Boken fyller ett tomrum och bör definitivt kunna erövra en position som lärobok vid landets trädgårdsskolor.

Rosor för nordiska trädgårdar – ANVÄNDNING OCH SKÖTSEL
Lars-Åke Gustavsson
Natur & Kultur

Till alla intresserade av skötsel och odling av rosor.
Rosor för nordiska trädgårdar – ANVÄNDNING OCH SKÖTSEL är en mycket genomarbetad och heltäckande bok om hur rosor odlas i vårt klimat. Här kan alla rosintresserade hitta vad som är lämpligt utifrån de egenskaper man önskar, samt få alla praktiska, väl motiverade, råd.
Ett måste för alla rosälskare.

Medelhavsträdgård på svenska
Peter Englander
Foto: Peter Carlsson
Albert Bonniers

Ett nytillskott som inspirationsbok för trädgårdsvänner.
Författaren har utgått ifrån en gammal anläggning kallad Apotekarens trädgård i Simrishamn och inspirerad av olika delvis klassiska stilar skapat sin svenska Medelhavsträdgård. Boken är kärleksfullt skriven ackompanjerad av charmiga foton, den ger tips och en del praktiska råd. Växtregistret är ett högst personligt urval och betonar för att man skall lyckas vikten av soliga lägen och väldränerad jord.

Klematis – över 100 utvalda sorter
Andromeda Matz och Krister Cedergren
Foto: Andromeda Matz, Krister Cedergren, Erik Karlsson och Jan Lindmark.
Prisma

En lockande och överskådlig handbok om ett spännande växtsläkte. Boken ger läsaren sakkunniga anvisningar om hur klematis kan användas och hur den bäst planteras, gödslas, och beskärs. Katalogdelen ger med sina korta beskrivningar en god överblick över hur olika sorter grupperas och vilka egenskaper de har. Extra roligt att några av svensk klematisodlings främsta namn genom åren lyfts fram. Boken är rikt illustrerad med många närbilder. Den passar i hyllan hos såväl nybörjaren som den redan klematisintresserade.

Klosterträdgårdar. Himmelska platser på jorden.
Lena Israelsson
Foto: Lena Israelsson
Wahlström & Widstrand

En personlig skildring av odlandet i klosterträdgårdar som väcker lust och intresse. Tvärtemot vad man kan tro handlar det här inte bara om äldre tiders klosterträdgårdar och deras växter, utan boken tar framför allt utgångspunkt i odlingen som bedrivs vid dagens kloster. Författaren tar oss med på en resa runt om Europa, där vi får möta munkar och nunnor som både tycks både förvalta och förnya en gammal trädgårdstradition – på så sätt väver Lena Israelsson samman historia och samtid. Boken är rikt och vackert illustrerad och innehåller såväl odlingsråd som tips för den som vill göra en klosterresa.

Trädgårdsliv. Människorna och deras trädgårdar.
Christina Fryle och Inga Wallenquist
Sällskapet Trädgårdsamatörerna

Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för växter står i centrum – att betvinga väder och vind och trotsa klimatzoner är en grundförutsättning. Inget tycks vara omöjligt och längtan efter nya spännande växter sporrar ständigt. Som läsare slås man ändå av hur flyktiga trädgårdar är. Många av dem som porträtteras har varit med länge, en del har till och med hunnit lämna sina trädgårdar. Men med denna kärleksfulla skildring med sina många vackra bilder, lever trädgårdarna på sätt och vis vidare och kan inspirera andra.

Bladverk. Lugn bakgrund eller dramatisk effekt i trädgården
David Joyce
Övers.: Monica Norberg
Valentin Förlag AB

För envar som är intresserad av det där lilla extra i trädgården.
Trots att boken är skriven för engelska förhållanden kan man lätt ta till sig principerna att framhäva trädgårdens skönhet med hjälp av växternas bladverk – bladens form, storlek, textur och färg – och hela plantans storlek och form. Med ett stort urval vackra bilder, enkel instruktiv text och en lista utvalda växter ger boken läsaren nya insikter om hur man kan skapa nya höjdpunkter i sin trädgård. En bok som kommer att stå sig länge.

Hedersomnämnande utom tävlan

Rosor för nordiska trädgårdar – BUSKROSOR, KLÄTTERROSOR OCH RABATTROSOR
Författare: Lars-Åke Gustavsson
Natur & Kultur

En välkommen, omarbetad utgåva av ett klassiskt, heltäckande verk om rosor för vårt klimat. Det är ytterst genomarbetat, informativt och sakligt. Stor kunskap, erfarenhet och långvarigt arbete har resulterat i ett verk som många år framåt kommer att bli en bibel för rosälskare i vårt land. Rikt illustrerat med utmärkta fotografier blir detta verk en viktig ägodel för både professionella och hängivna amatörer.