Två vinnare tilldelas utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2021

För 1:a gången i utmärkelsens historia tilldelas Årets Trädgårdsbok till två böcker. Gartnersällskapets fackmannajury har beslutat att utmärkelsen 2021 tilldelas till:

Konsten att beskära träd och buskar
Författare: Eva Robild och Georg Grundsten. Förlag: Bonnier Fakta

Juryns motivering:
Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning ger resultat på lång sikt med rätt kunskap och åtgärd. Bokens upplägg i olika kapitel är pedagogisk med instruktiva bilder om hur och varför man ska beskära, och visar även hur resultatet blir kommande säsong. Den innehåller även många bra trädgårdstips genom att guida till rätt plats för rätt växt. Den höga kvaliteten på boken ger den långt liv, både som uppslagsverk och som inspirationskälla. En pedagogisk vägledning både för proffs och växtintresserade amatörer.

Virginia Woolfs trädgård: historien om trädgården vid Monk’s House
Författare: Caroline Zoob. Översättare: Per Lennart Månsson.
Förlag: Westander Förlag

Juryns motivering:
Virginia och Leonard Woolf söker i början av 1900-talet en tillflyktsort för att skriva och njuta av landsbygdens lugn. De hittar Monk’s House där lusten väcks till trädgårdsliv. Makarna skriver och gräver om vartannat; livets förhoppningar, vedermödor och glädjeämnen landar alla i trädgården där de får sin fysiska form och en riklig utdelning. Med tiden uppstår en väv där det blir svårt att se vem som egentligen odlar vem av människan och trädgården. Här finns många stämningsfulla illustrationer och skickliga sammanflätningar av personliga iakttagelser och utdrag från Virginias Woolfs dagbok. Caroline Zoob lärde känna makarna Woolfs trädgård under de tio år hon bodde i Monk’s House som hyresgäst hos National Trust.

Hedersomnämnande 2021 går till:

Svensk trädgårdshistoria – Förhistoria och medeltid
Författare: Anna Andréasson Sjögren, Jens Heimdahl, Matti Wiking Leino
Förlag: Kungl. Vitterhetsakademien

Juryns motivering:
En nätt historiebok som ger oss 6000 år av den svenska trädgårdsodlingens historia och vår kulturhistoria. Välkommen på en spännande resa där myter avlivas och nya fakta avslöjas. Här speglas trender och influenser under årtusendenas lopp i både slott och koja tillsammans med vackra fotografier och illustrationer. Efter en sammanfattning av 5500 år av förhistoria, leds vi genom medeltidens trädgårdar för att sedan guidas genom kulturväxternas historia fram till 1800-talet. För den som vill läsa mer finns rikligt med noter och referenser likväl som växtregister. Boken avslutas lovande med en riktig cliffhanger om nästa volym: Svensk trädgårdshistoria – från 1800-talet till nutid och mot framtiden.

Varför två vinnare 2021?

Utmärkelsen Årets trädgårdsbok inrättades 2003 för att höja kvaliteten på utgivningen av svenska trädgårdsböcker. I år inkom för bedömning många bra titlar som höll hög standard i flera och viktiga och intressanta ämnen. De senaste åren har juryn sett en minskning av antalet trädgårdstitlar översatta till svenska. Då trädgårdsodling i högsta grad är en internationell rörelse vill vi därför betona att även god utländsk trädgårdslitteratur behöver tillgängliggöras för trädgårdsintresserade svenska läsare. Därför tilldelas utmärkelsen i år både en svensk titel och en titel översatt till svenska.

Alla nominerade böcker och motiveringar hittar ni här.

Mer om utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2021?
Kontakta: Mariana Vodovosoff, kontakt för fackmannajuryn.
Mobil: 0707- 95 35 29, E-post: mariana.vodovosoff@gmail.com

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.