Nominerade titlar till  Årets Trädgårdsbok 2018

Nu har juryn för Sveriges äldsta trädgårdsförening beslutat vilka trädgårdsböcker som nomineras till utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2018. Gartnersällskapets fackmannajury har valt 11 titlar. På Bok & Biblioteksmässan den 27 september i Göteborg tillkännages vinnaren och ett hedersomnämnande.

Nominerade titlar 2018

 • Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson
  Förlag: Bonnier Fakta

Gartnersällskapets jurymotivering:
Handbok för köksträdgården är en nyutgåva av en bok som redan blivit till en klassiker. Denna utökade upplaga innehåller odlingsråd att lita på från grönsaksdrottningen Lena Israelsson. I takt med det ständigt ökande odlingsintresset, ges nu nya grupper möjlighet att ta del av denna samlade kunskap, och upptäcka hur roligt det är att odla sin egen mat. För de mer erfarna odlarna har materialet kompletterats med nya grönsaker. Att läsa denna handbok är som att få lättfattliga och intresseväckande råd av den odlingskunniga grannen i trädgården bredvid, med egen erfarenhet av att odla alla de köksväxter som presenteras.

 • I odödliga odlares sällskap: livsläxor och botaniska tricks av Elin Unnes
  Förlag: Natur Kultur

Gartnersällskapets jurymotivering:
I odödliga odlares sällskap stiftar vi bekantskap med ett antal tongivande odlingspersonligheter. Hur de utvecklat konsten att odla grönsaker, eller förbättrat världen, gör dem till en del av hortikultureliten. Genom Elin Unnes personliga språk och engagemang får vi ta del av anekdoter och livsöden. Boken innehåller även ett axplock av de odödliga odlarnas kunskap och omtalade design, som hur buketter binds enligt Tasha Tudor, och hur perenna rabatter ska odlas enligt Gertrud Jekyll. Tillsammans med konstnärliga bilder, som ger förträffliga upplevelser, bjuder boken till en nyfiken läsning som fördjupar läsarens intresse både för odlarna och odlingen.

 •  Den stora knoppboken. Sveriges lövfällande lignoser i vintertid av Claes Lööw  Förlag: Lööwerk

Gartnersällskapets jurymotivering:
Identifiering av buskar och träd vintertid är en vansklig uppgift, såväl för den trädgårds- och naturintresserade allmänheten som för yrkesverksamma. Denna botaniska fälthandbok är därför välkommen och fyller ett verkligt behov som kursbok till trädgårdsutbildningar och som referensbok hos branschfolk. Claes Lööw beskriver i text och bild över 200 arter av vilda och odlade vedartade växter, och på de många förstorade färgfotona är kvistarnas och knopparnas detaljer lätt urskiljbara.

 • Vildvuxet: mat och huskurer från naturen av Lisen Sundgren. Förlag: Bonnier Fakta

Gartnersällskapets jurymotivering: 
Vill du lära dig att hitta och använda våra ätliga växter i naturen, då har du hittat rätt bok. Här presenterar Lisen Sundgren 95 nyttoväxter på ett enkelt och lättläst sätt, tillsammans med fantastiskt vackra akvarellillustrationer av Nadia Nörbom. Här finns ett urval av de vanligaste nyttoväxterna som vi kan ta med in i köket. Vi får ta del av växtens utseende och livsform, dess kännetecken, växtplats, hur den skördas och även användes förr i tiden. Lika spännande är läsningen om hur vi kan använda dem i vårt husapotek eller i köket i form av lockande recept.

 • Odlarliv på Kniva Trädgård av André Strömqvist & Andreas Graveleij
  Förlag: Norstedts

Gartnersällskapets jurymotivering: 
En trädgårdsbok som berättar historien om hur trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij bryter upp från Stockholm och satsar på drömmen om att skapa en trädgårdsbutik i en gammal nedlagd lanthandel i Dalarna. Om att finna en ny plats att leva och verka i, om kärleken till landskapet och odlingen, men även om modet att testa hur långt passionen för växter kan ta en. Med vackra bilder på Kniva Trädgård, omgivande växter och landskap, följer en inspirerande, lättläst och lockande text. Varvat med berättelsen om Kniva, ger författarna många goda trädgårdsråd om att lyckas med sin odling. En bok som ger mersmak för allt det vackra i André och Andreas trädgårdsvärld.

 • Permakultur! Framtiden i din trädgård av Ylva, Johan och Siri Arvidsson
  Förlag: Borrabo

Gartnersällskapets jurymotivering:
En bok som ger ökad förståelse och kunskap om permakultur. Att skapa förutsättningar för en holistisk samverkan med naturen, efter platsens förutsättningar. Det har länge saknats en sammanhållen bok på svenska för permakulturintresserade. Här samlar familjen Arvidsson den kunskapen, brett och metodiskt i pedagogiskt formulerade kapitel. Med enkla och beskrivande illustrationer guidas läsaren i hur samspelet med naturen, i form av jord, skog och vatten, kan vara möjlig. En bok som ger läsaren värdefull kunskap för att bli en brukare av jorden och delaktig i ett hållbart cirkulärt system.

 • Rosens doft av Mischa Billing
  Förlag: ViniLund

Gartnersällskapets jurymotivering:
En självklar bok för alla som älskar rosor men framförallt en bok för alla som älskar trädgård. Vi upplever med ögonen, och efter denna läsning även näsan, vilket ger hela trädgården en helt ny dimension. Sommelieren Mischa Billings doftanteckningar om rosor från Fredriksdals rosarium i Helsingborg, fördjupas av Rie Hägerdals utsökta akvareller. Efter att ha läst dessa doftanteckningar, en unik dokumentation, ska vi alla ut i trädgården och njuta av dofter och låta rosor skapa och beröra vårt känslominne.

 • Skogsträdgården: odla ätbart överallt av Philipp Weiss & Annevi Sjöberg
  Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård

Gartnersällskapets jurymotivering:
En bok som väcker nyfikenhet för mer än skogträdgårdsodling. Här vägleds läsaren till en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap, genom analyser av platser och processer, och förklaringar av naturens komplexa sammanhang. Philipp Weiss och Annevi Sjöberg lär ut praktisk kunskap till en bred målgrupp, från yrkesverksamma till nyblivna trädgårdsägare. Det är både en handbok och ett uppslagsverk, med fördjupning och utförliga källhänvisningar, som får läsaren att återvända. Med en konsekvent helhetssyn redovisas även bokens miljömässiga påverkan och hur den kan återvinnas. Dock en överflödig kunskap, då denna stora bok har kvalitéer och ett läsvärde som ger den en lång livslängd.

 • Spenat i stan, odling och självhushåll för lägenhetsbor av Anna Rökaeus & Olof Söderén. Förlag: Norstedts

Gartnersällskapets jurymotivering:
En bok som bevisar att livet i staden och längtan efter egenodlat går att kombinera. Anna Rökaeus och Olof Söderén tar sig an utmaningen att odla hållbart för eget bruk, i en lika hållbar odlingskedja. Vi får ta del av deras kunskap om allt från EU:s frödirektiv till hur vi kan tillverka egen god jord. Hur vi ska göra sortval, förkultivera och vad av det egenodlade som går att vinterförvara, och på vilket sätt. Här finns även något som oftast lyser med sin frånvaro i trädgårdslitteraturen: en uppfriskande konsumentjournalistik. En värdefull läsning för dem som vill odla hållbart, på en egen jordplätt eller bara en fönsterbräda. Spenat i stan är modern både till innehåll och form. Kristina Lidström har gjort formgivningen och de vackra illustrationerna.

 • Trädgårdsmyller. Insekter som hjälper dig att odla av Christina Winter
  Förlag: Christina Winter

Gartnersällskapets jurymotivering:
Med generöst bildmaterial och ingående beskrivningar öppnar denna myllrande bok våra ögon för nyttoinsekternas värld. Boken lyfter fram de viktigaste smådjuren, deras behov och livsvillkor. I växtavsnitten lyser Christina Winters bakgrund som rådgivare igenom, hennes odlingskunnande och kunskap om olika sorter av härdiga, friska bär, blommor och köksväxter. En välmatad bok om att bjuda in små djur av stor betydelse för trädgårdens skörd och om hur vi håller skadegörarna i schack.

 • Chili: 222 sorter att odla och äta av Eva Robild & Kerstin Rosengren
  Förlag: Bonnier Fakta

Gartnersällskapets jurymotivering:
Eva Robild och Kerstin Rosengren låter oss följa chilins väg från frö till tallrik. I denna handbok med kärnfulla texter om fem arter och 222 sorter, ackompanjerade av Pernilla Bergdahls utmärkta foton, får läsaren goda praktiska insikter i chilidjungelns hetta. Odla och tugga dig fram till ny kunskap om denna färgstarka kryddväxts form, smak och styrka. Boken har en överskådlig, intresseväckande formgivning och ger även en nybörjare utmärkt handledning om chili med stöd av det föredömliga bildmaterialet.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.