Barnbok blir Årets Trädgårdsbok 2015

Inger Olausson och Annelie Johansson

Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2015 går till: Så ett frö, av författaren Annelie Johansson, utgiven på Max Ströms förlag.

För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi.

Gartnersällskapets motivering:
I Rosendals Trädgård har en enkel och pedagogisk bok i ämnet frösådd, för både barn och vuxna, spirat fram ur arbetet med barn i trädgården. Författaren skriver inspirerande och sakligt och är frikostig med tips och idéer om enkla och spännande experiment som alla kan pröva. Illustrationerna är så pedagogiska att man nästan inte behöver kunna läsa för att förstå hur det går till att så och hur man sköter sin odling, ända fram till skörd av egna blommor, grönsaker och frön.

Hedersomnämnande
Även ett hedersomnämnade offentliggörs för 2015. I år för en doktorsavhandling från SLU i Uppsala, avdelning för Agrarhistoria. Det är en forskningsinsats som tar utgångspunkt i det som under 1900-talet utgjorde Gartnerssällskapets många medlemmars kärnverksamhet.

En blomstrande marknad – Handelsträdgårdar i Sverige 1900-1950 med fyra fallstudier i Stockholms län.
Författare: Inger Olausson. Förlag: Carlssons

Gartnersällskapets motivering:
Som hortonom och dotter till en trädgårdsmästare har Inger Olausson ”grävt där hon står”. Hon har utgått från fallstudier; fyra handelsträdgårdar i Stockholms närhet, både familjeföretag och herrgårdsträdgårdar. Boken ger fördjupad kunskap om den kommersiella yrkesodlingen och handelsträdgårdarnas utveckling under åren 1900-1950: Vad som odlades, vilka produktionssätt som användes, kostnader, försäljning mm. Vi får följa hur handelsträdgårdarnas utveckling går parallellt med svenskarnas ökade levnadsstandard och därmed ökade efterfrågan på grönsaker, frukt, bär och blommor. Lika aktuella nu som då är frågeställningar kring t.ex. utvecklingen mot mer import istället för lokal odling, transportsätt, pris och kvalitet. Inte enbart en kunskapsrik bok för professionella inom trädgårdsyrket utan även intressant och trevlig läsning för en bredare läsekrets.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.