Det kommer mera! Program för 2023 på gång!

Tack alla som kom och lyssnade på Nigel Dunnet, professor vid University of Sheffield. Vi vill hälsa alla nya medlemmar varmt välkomna! Är du inte medlem ännu, tveka inte att bli det!

Aktivitetsprogram för 2023, detta jubileumsår finslipas just nu och skickas snart ut till alla medlemmar. Men boka gärna in den 27 april, då blir det föreläsning med Peter Korn. En innovatör i trädgårdslandskapet, i både svensk och internationellt perspektiv. Peter Korn en växtsamlare, plantskoleägare och trädgårdsdesigner som utmanar traditionell odlingskunskaper, arbetsmetoder och estetik för att visa hur nya växter och arbetsmetoder krävs i vår gröna bransch för att möta klimatkrisen.

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar

Föreläsning med Nigel Dunnett – Inspired by Nature. Design for People

Välkomna den 21 mars att lyssna till en av hortikulturens stora internationella aktörer.
Nigel Dunnett, professor vid University of Sheffield, är en förespråkare och skapare av innovativ växtgestaltning för att skapa ekologiskt hållbara trädgårdar och planteringar av stort estetiskt värde, artrikedom och i samklang med naturen.

Nigel Dunnett har skrivit ett flertal böcker och medverkat i andra. Även medverkat i ett antal parkprojekt i England, t ex The Queen Elizabeth London Olympic Park, The Barbican Centre i London och i projektet Sheffield Grey to Green där han planerat Englands största övergång till en grön innerstad.

Datum: 21 mars
Plats: KSLA – Skogs och lantbruksakademin. Drottninggatan 95 B.
Tid: 17:30 – 20:00
Avgift medlem: 250 kr
Avgift gäst: 400 kr
Anmäl dig senast den 17 mars. E-post: info@gartnersallskapet.se

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar

Årsmöte den 22 februari på Skogs- och Lantbruksakademien

År 2023:s första medlemsaktivitet blir sällskapets Årsmöte den 22 februari kl 18.15 på KSLA. Efter två år av digitala årsmöten kan vi nu äntligen träffas igen. Vilket känns extra roligt detta 175:e år i sällskapets historia.

Boka den 22 februari för årsmötet och tag chansen att i minglet före och efter årsmötet möta andra medlemmar. Kvällen avslutas med ett boklotteri.

Plats: KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B. Närmaste T-banestation är Odenplan.

Tid: Årsmötet startar kl. 18:15 men avprickning och mingel börjar kl. 17:30. Kom gärna i god tid!

Anmälan: Görs via e-post till: info@gartnersallskapet.se
Du kan även anmäla dig till Siv Stagman 073-667 57 07 (kvällar mellan kl. 17-20).

Program med hålltider:
17:30 Samling med avprickning och mingel. Dryck och snacks serveras.
18:15 Årsmötesförhandlingarna startar.
ca. 19:15 Årets föredrag hålls av Gunnel Carlsson, känd trädgårdsjournalist och författare,
som talar om sin ny bok – Sagan om saffran. Världens dyraste krydda, som har åtråtts av människor genom årtusenden.
ca. 20:15 Boklotteri!
ca. 20:45 Kvällen avslutas

Årsavgift: Om du inte har hunnit betala din årsavgift (350 kr) finns möjlighet att göra det på plats med Swish. Önskar du betala med kontanter, vänligen medtag jämna pengar.
Fakturautskick av årsavgiften sker numera via e-post. Fysiska fakturor sänds till de som inte har någon e-postadress.

Kallelse och handlingar till årsmötet: Har du ej mottagit kallelse och handlingar via e-post ska du kontakta: info@gartnersallskapet.se

Varmt välkommen till årsmötet onsdag den 22 februari 2023 på KSLA!

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar

Digital medlemsaktivitet den 7 december med André Strömqvist – Att ta hand om en gammal trädgård!

Digital medlemsaktivitet den 7 december kl. 18.00

Välkommen att höra André Strömqvist berätta sin bok och hur det är att ta hand om en gammal trädgård på varsamt sätt! Digital medlemsaktivitet som sker digitalt via Zoom.

En trädgård befinner sig i ständig förändring. Att ta hand om och vårda en gammal trädgård handlar därför inte om att frysa ett tillstånd. Istället handlar det om att lära känna trädgården för att på bästa sätt kunna bevara dess olika delar för framtiden. Hur man gör detta skriver André Strömqvist i sin bok Handbok för en gammal trädgård som blev Årets trädgårdsbok 2022.

Trädgårdsantikvarien André Strömqvist stor erfarenhet av äldre miljöer, och i sin roll som trädgårdsmästare samtidigt den praktiska kunskap som krävs. I boken berättar han hur vi kan hitta spår, tolka det vi ser och hitta en ambitionsnivå som fungerar i praktiken. Boken guidar oss i hur vi kan gå till väga för att vårda, restaurera och återskapa de olika delarna, och låta historien gestaltas i äldre tiders pionjärer, metoder och kultursorter.

Aktiviteten sker på Zoom den 7 december kl. 18.00. Anslutningslänk till digital föreläsning:
https://us02web.zoom.us/j/84838587777?pwd=QzRCUFNKV0diNC9oZmllVkd3T1VxUT09&from=addon

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar

16 november – Om biologisk mångfald med Erik Hansson

Om biologisk mångfald med Erik Hansson som berättar om en av vår tids mest brännande ämnen. Vad det har för betydelse och hur det kan vara en del av lösningen på våra ekologiska utmaningar. Vi får veta vad vi kan göra för att bidra till att öka den biologiska mångfalden. Hur enkelt det är och vad det kan göra för skillnad. Vi får också höra om arbetet med Biologiska mångfaldens dag.

Tid: Onsdag den 16 november kl.18.30- 20:00 Föredrag med frågestund och diskussion
Plats: KSLA, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B
Avgift: Kostnadsfritt för medlemmar, gäst 100 kr
Anmälan senast den 15 november till info@gartnersallskapet.se

Erik Hansson är journalist, författare till boken Upplevelser i Stockholms natur och chefredaktör för Natursidan.se, en av Sveriges största webbplatser om naturen. Han nominerades till Naturvårdspriset 2019 av ArtDatabanken och Miljömålspriset 2020 av Naturvårdsverket. Erik är även en av initiativtagarna till uppmärksammandet av Biologiska mångfaldens dag i Sverige.

TIPS! Biologiska mångfaldens dag firas den 22 maj med mängder av aktiviteter landet runt. Se vad som händer hos just dig! https://www.biomfdag.se/

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar